Ardahan Üniversitesi, 22 Mayıs 2008 de kurularak bir dünya üniversitesi olma yolunda ilk adımı atmıştır. Bilimin ve bilginin izinde, bilgiyi arayarak, öğrenerek, üreterek ve paylaşarak bölgenin ve ülkenin sorunlarıyla birlikte uluslararası toplumun da sorunlarını bir ışık gibi aydınlatmak amacıyla her geçen gün gelişerek yoluna devam etmektedir. Siz de bu gelişime ortak olun.

Ardahan Üniversitesi

ARÜ’de Türkü Ziyafeti

11 Mart 2022 Cuma - Görüntülenme: 492

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü (İDTMAUT) Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri Bölümü sanatçıları tarafından Âşık Şenlik Kültür Merkezi’nde “Doğu Anadolu Âşık Havaları” konseri verildi. İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu Sanatçısı Selçuk Murat Kızılateş yönetmenliğinde gerçekleştirilen konserde; İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu Sanatçısı Mehmet Evren Hacıoğlu, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu Ses Sanatçısı Neşe Demir, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu Ses Sanatçısı Gökhan Temur, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu Nefesli Saz Sanatçısı Deniz Yıldız, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Saz Sanatçısı Emre Güney ve Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Türk Müziği Bölümü akademisyeni Tar Sanatçısı Öğr. Gör. Yusuf Altun yer aldı.  Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Üniversitemiz Rektörü Prof. Mehmet Biber, Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Mermer, MHP Ardahan İl Başkanı Turgay Mert, Üniversitemiz daire başkanları, akademik-idari personel ile öğrencilerimizin katıldığı konserde, Çıldırlı Âşık Şenlik ve Narmanlı Âşık Sümmani’nin birbirinden değerli türküleri ve Doğu Anadolu âşık havaları seslendirildi. Konserin ardından konuşan Rektörümüz şunları kaydetti: “Öncelikle sanatçılarımıza ve misafirlerimize en derin şükranlarımı arz ederek başlamak isterim. Kültür Bakanlığı’mıza çok teşekkür ediyoruz. Söze müziğe ve gürültüye boğulmuş bir ortam değil, bugün hakikaten sözün manasını içimize doğru yansıtan, bizi kendimize yönelten bir konseri icra etmiş olmalarından dolayı Selçuk Murat Kızılateş’e ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Sevgili gençler her zaman söylüyoruz. Tarihimize tıpkı bir otomobil aynasına bakar gibi öne doğru giderken arkamızda ne olup bittiğinin farkında olduğumuz gibi bakmalıyız. Dikiz aynaları olmadan bir aracı süremezsiniz. Tarih işte dikiz aynalarından geriye doğru bakmak gibidir. Kültür programlarımızın manasını bu bilinçle kavramamız gerekir”.  Konuşmasına türkü sözlerine yer vererek devam eden Rektörümüz şunları ifade etti:

“Kadir Mevlam senden bir dileğim var
 Beni muhannete muhtaç eyleme
 Eğer muhannete muhtaç eylersen
 Yedi deryalara gark eyle beni sır eyle beni”

Bu bir türkü ama aslında dikkatle dinlerseniz aslında bir dua. Bakın eğer biz türkülerimizin kültür tarafını, âşıklık tarafını bu ruhla benimseyebilir ve kavrayabilirsek tabiri caizse türkü söylerken dua etmiş oluruz. Bu ruhtan ve bilinçten kopmadan sanatımızı icra etmemiz ve o dikiz aynalarına bakmayı ihmal etmeden ileriye doğru gitmemiz gerekiyor. Sözlerime son verirken; Güzel Sanatlar Fakültemize, dekanlığımıza, misafirlerimize, tüm personelimize ve sevgili göz bebeğimiz öğrencilerimize katılım sağladıkları için teşekkür ediyorum”.  Konser, sanatçılara teşekkür belgesi takdimi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.


Twitter'da paylaş ( 0 )
Facebook'ta paylaş ( 0 )