Ardahan Üniversitesi, 22 Mayıs 2008 de kurularak bir dünya üniversitesi olma yolunda ilk adımı atmıştır. Bilimin ve bilginin izinde, bilgiyi arayarak, öğrenerek, üreterek ve paylaşarak bölgenin ve ülkenin sorunlarıyla birlikte uluslararası toplumun da sorunlarını bir ışık gibi aydınlatmak amacıyla her geçen gün gelişerek yoluna devam etmektedir. Siz de bu gelişime ortak olun.

Ardahan Üniversitesi

Rektörümüz Bingöl’de ÜNİDAP Toplantısına Katıldı

08 Kasım 2022 Salı - Görüntülenme: 600

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Naci Gündoğan, Bingöl Üniversitesinde düzenlenen Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) Toplantısı’na katıldı. ÜNİDAP bünyesindeki 16 üniversitenin rektörlerinin katılımıyla gerçekleşen toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Özvar daha öncesinde Erzurum’da ÜNİDAP üniversiteleri ile bir araya geldiğini hatırlatarak, 10 ay önceki bu toplantıda bölgesel kalkınma ve üniversitelerin rolüne ilişkin düşüncelerini ifade ettiğini ve konuşmasında başlıca vurguladığı hususlardan birinin, yükseköğretim kurumlarının birbirinin benzeri olma yönünde bir eğilim içerisinde olduğunu aktardı.

Tüm üniversitelerin birbirine benzemeye çalışmalarının ve aynı misyona sahip olmalarının gelişmeyi ve ilerlemeyi engelleyen bir durum olduğunun altını çizen Özvar, üniversitelerin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde, bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlama odaklı farklılaşmasında fayda gördüklerini daha önce de ifade ettiklerine dikkat çekti. Bugün gelinen noktada üniversitelerin bulundukları bölgenin kalkınmasına sundukları katkıyı oldukça önemsediklerini dile getiren Özvar, “Yükseköğretim sistemimizdeki kurumsal çeşitliliği artırma yönündeki kararlılığımız devam etmektedir. Bu hedef doğrultusunda gerekli politika adımlarını atmaktan çekinmiyoruz.” dedi.

Bölgesel üniversitelerden kendi kurumsal potansiyelinin farkında olan, mevcut imkanları gerçekçi bir şekilde değerlendiren ve aynı zamanda vizyoner bir hedef ortaya koyan bir yönetim şekli beklediklerini dile getiren Özvar, şöyle devam etti:

“Yükseköğretim Kurulu olarak biz, kurumlarımızın bölgesel kalkınmadaki rolünü, sadece bölgenin ekonomik gelişmesine aracılık etme şeklinde algılıyoruz. Özellikle, üniversitelerimizin bölgelerinde ve ülkenin genelinde insan kaynağı potansiyeline yaptıkları katkıları hepimiz memnuniyetle gözlemliyoruz. Örnek vermek gerekirse, ÜNİDAP üyesi üniversitelerimizin bulundukları illerin toplam nüfusu, Türkiye nüfusunun yüzde 8’i kadar olmasına karşın, aynı illerdeki üniversitelerimizdeki toplam yüz yüze öğrenci sayısı, Türkiye’deki toplam yüz yüze öğrenci sayısının yüzde 10’u kadardır. Benzer şekilde, ÜNİDAP üyesi üniversitemizin toplam öğretim üyesi sayısı da Türkiye’deki toplam öğretim üyesi sayısının yüzde 11’ini oluşturmaktadır. Bu durumdan duyduğumuz hoşnutluğu ifade etmek istiyor ve kurumlarımız tarafından oluşturulan kapasite dolayısıyla sizleri tebrik ediyoruz. Son dönemde yayımlamış olduğumuz Yükseköğretime Geçişte Öğrenci Hareketliliği Raporu’nun da açık bir şekilde ortaya koyduğu üzere, her bir üniversitemiz, başta kendi ili olmak üzere bulunduğu bölgeden öğrenci çekmektedir. Diğer bir deyişle, üniversitelerimiz, bölgelerinde oluşturdukları kapasite sayesinde erişim konusunda büyük bir engeli ortadan kaldırmaktadırlar. Bu durum, erişilebilir yükseköğretim hizmeti sunma açısından oldukça kıymetlidir. Yerelleşme hususunu ciddi olarak ele almalı, bu konuda bu sene başlattığımız yeni projeye, akademik hareketlilik projesine hep birlikte katkı vermeliyiz.”

Toplantının yükseköğretim sistemine ve ülkenin bölgesel kalkınma odaklı süreçlerinin gelişimine katkı sağlamasını dileyen Özvar, emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.


Twitter'da paylaş ( 0 )
Facebook'ta paylaş ( 0 )