Ardahan Üniversitesi, 22 Mayıs 2008 de kurularak bir dünya üniversitesi olma yolunda ilk adımı atmıştır. Bilimin ve bilginin izinde, bilgiyi arayarak, öğrenerek, üreterek ve paylaşarak bölgenin ve ülkenin sorunlarıyla birlikte uluslararası toplumun da sorunlarını bir ışık gibi aydınlatmak amacıyla her geçen gün gelişerek yoluna devam etmektedir. Siz de bu gelişime ortak olun.

Ardahan Üniversitesi

ARÜ Kalkındırma Vakfı Akademik Teşvik Ödülleri Sahiplerini Buldu

23 Mayıs 2022 Pazartesi - Görüntülenme: 1362

Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfı tarafından fen bilimleri, sağlık ve mühendislik bilimleri, eğitim, sosyal bilimler ve güzel sanatlar bilimleri olmak üzere üç alanda yapılan ulusal ve uluslararası yayınların Akademik Çalışmaları Teşvik ve Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmesi ve nihai sonuçları açıklanmasının ardından başarılı olan akademisyenlerimiz için ödül töreni düzenlendi. Âşık Şenlik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül törenine; Rektörümüz ve Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Biber, 22. 23. ve 24. Dönem Ardahan Milletvekili ve Ardahan Üniversitesini Kaldırma Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Ensar Öğüt, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve  Ardahan Üniversitesini Kaldırma Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Çetin Demirci, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Ardahan Belediye Başkan Yardımcısı Murat Kayhan Zorba, DSİ Ardahan 243. Şube Müdürü Nihat Oğuz, Ardahan Gençlik ve Spor İl Müdürü Bilent Akar, Ticaret İl Müdürü Tülay Şenel, Ardahan PTT Başmüdür Vekili Jülide Kaya, Genel Sekreterimiz Kubilay Aras, Ardahanlı iş insanı ve Vakfımız Mütevelli Heyet Üyesi Aydın Nazar, daire başkanları, akademik-idari personel, basın mensupları ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Güzel Sanatlar Fakültesi Türk Müziği Bölümü akademisyenlerinin hazırlamış olduğu müzik dinletisiyle devam etti. Vakfımızın kuruluş öyküsünü anlatan sinevizyon gösterimin ardından kürsüye teşrif eden Rektörümüz açış konuşmasını gerçekleştirdi. Rektörümüz konuşmasında şunları söyledi: “Ardahan Üniversitesi büyük bir heyecan ve azimle çalışmalarına devam ediyor. Akademik kapasitesi ve Ar-Ge kabiliyetleri bakımından dinamik bir yapıya sahip olan Üniversitemiz, ilimizin ve bölgemizin gelişmesine öncülük etme iddiasındadır. Bu iddiamızdan hareketle, yerelimizden kopmadan evrensel adımlar atmaktayız. Uygulama ve proje odaklı misyonuyla Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri olma yolunda çalışmalarını aralıksız sürdüren Üniversitemiz gerek misyon, vizyon, amaç ve hedefleri gerekse yapmış olduğu plan ve çalışmaları ile bölgesel ve evrensel kültüre önemli katkılar sunmuş ve sunmaya devam etmektedir. Genç ve dinamik bir Üniversite olarak, hızlı ve nitelikli yükselişimiz akademik ve bilimsel raporlara açıkça yansımıştır.

Üniversitemiz, 2020-2021 URAP (University Ranking by Academic Performance) verilerine göre Türkiye’de en hızlı yükselen üniversite kategorisinde 179 üniversite arasında “2.” oldu. Son 6 yılda önemli başarılara imza atan Üniversitemiz bilimden sanata, kültürel faaliyetlerden spora kadar yaptığı çalışmalarla akademi dünyasında dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. İstikrarlı yükselişimizin yansıdığı diğer kategoriler ise; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından yayınlanan üniversite karneleri ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Türkiye Bilim Raporu’nda görülmektedir.  Bizleri gururlandıran başarı öykülerimizden biri de öğretim üyemiz Doç. Dr. Yeliz Demir’in, “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde 2. kez yer alması olmuştur. Kendisini bir kez daha tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Üniversitemiz uluslararası bilimsel yayın sıralamasında da hızla zirveye doğru çıkmaktadır.

Yayın ve atıf alan sayısındaki hızlı yükselişimiz Web of Science verilerine de yansımıştır. 2017 yılında 102 atıf alan yayınlarımız 2021 yılı itibariyle 2126’ya yükselmiştir. İstatistiklere de yansıdığı üzere genç bir üniversite olarak son 5 yılda yayın sayımız 4 kat, atıf alma sayımız ise 10 kat arttı. Incites verilerine göre; 2017-2021 yılları arasında 368 makaleden 84 tanesi atıf alan %10 luk dilimde yer almaktadır. %1’lik dilimde de 14 makalemiz bulunmaktadır. Bu veriler gösteriyor ki Üniversitemiz gelecek yıllarda ülkemizin önde gelen sayılı üniversitelerinden biri olacaktır.

Sizlere 2018 yılında kuruluş çalışmalarına başlayıp Üniversitemizin ilimizle güçlü ve nitelikli bir birliktelik kurarak büyümesi ve gelişmesi için, çok kıymetli Ardahanlı iş insanı, girişimci ve siyasetçilerin katılım ve destekleriyle, 2019 yılında kurulan Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfı’mızın çalışmalarından bahsetmek isterim. Çıktığımız bu yolun meyvelerini toplamaya başladık. Bugün “Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfı 1. Akademik Teşvik Ödül Töreni”ni gerçekleştirerek bu meyvelerin en önemlilerinden birini topluyoruz.

Üniversitemizin bilimsel çalışmalarında önemli katkılar sağlamakta olan vakfımız; Ardahan Üniversitesinin fiziksel ve akademik olarak gelişmesini, bilimsel etkinliğinin artmasını, mali kaynaklarının güçlenmesini, maddi ve manevi olarak öğrencilerin ve akademik personelin ekonomik, kültürel ve sportif gereksinimlerinin desteklenmesini amaçlamaktadır. Vakfımızın önemli amaçlarından bahsetmek isterim: 

• Başarılı olan öğrencilere burs imkânı sağlamaktayız.

• Öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin yurt içinde ve yurt dışında yapacağı bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerini destekleyerek, onların Ardahanımıza ve Üniversitemize olan aidiyet bağlarını kuvvetlendirmeyi amaçlamaktadır.

• Özel okul (ilkokul, ortaokul ve lise) kurmak ve işletmek üzere bir proje hazırlamıştır. Okul projesiyle birlikte çocuklarımıza ve gençlerimize daha nitelikli eğitim imkânı sunularak, çalışkan ve zeki çocuklarımızın başka illere gitmek yerine Ardahan’da okumalarının sağlanması hedeflemektedir. Bunun yanısıra şehrimizde görev yapan akademisyen, bürokrat ve memur çocukları da özel okula gidebilecek ve bu aileler uzun yıllar Ardahan’da ikamet edebilecektir.

• Akademik çalışmaları desteklemek ve ödüllendirmek. Vakfımız tarafından bu yıl ilk kez Akademik Çalışmaları Teşvik ve Ödüllendirme Programı düzenleniyor. Akademik çalışmaları teşvik ve başarı ödülü; geliştirdiği metot, teknoloji ve yarattığı eser ile ulusal veya uluslararası düzeyde bilimsel, ekonomik ve sanatsal gelişmelere önemli katkıda bulunan bilim insanlarına ve güzel sanatlar alanında uluslararası eser ile isim yapmış veya sanata evrensel düzeyde katkıda bulunmuş sanatçılara veriliyor.  Adayların eserleri Akademik Çalışmaları Teşvik ve Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirildi ve ARÜ Vakfına bildirildi. Ödüller, ödülün verildiği yıldan bir önceki yıla ait akademik çalışmaları kapsamaktadır. Vakfımız Ankara’da gerçekleştirdiği 4. Mütevelli Heyet Toplantısında, bir karar aldı ve Üniversitemizdeki akademisyenlerin çalışmalarını, makalelerini, kitaplarını doğrudan bir parasal ödülle ödüllendirmeye karar verdi. Biz de 2021 yılı yayınları içerisinden müracaatları bir komisyon kurarak aldık ve bu komisyon yapılan müracaatları kategorize etti. Komisyon, oluşturulan parametre üzerinden çarpanlarını belirledi ve ödüllerini takdir etti. Komisyonunun yaptığı değerlendirme sonucunda kıymetli akademisyenlerimize toplam 52.900.00 TL nakit para ödülünü hesaplarına aktardık. Bunun yanı sıra Vakfımız Türkiye genelinde ulusal düzeyde yapılan müsabakalarda dereceye giren öğrencilerimize bu programda 9.500.00 TL nakit para ödülü verdik ve bu öğrencilerimi de ödüllendirdik. Gelecek yıl bu programın içeriğini genişleterek yapacağız. Hem ödül törenini gerçekleştirip hem de ilimizin sorunlarını ve geleceğini konuşacağımız bir istişare toplantısı yapmayı planlıyoruz.

2021 yılında yaptıkları yayınlar ile akademik teşvik almaya hak kazanmış akademisyenlerimizi ayrı ayrı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Akademisyenlerimizin başarıları, yapacağımız yeni çalışmalarda en güçlü motivasyon kaynağı olacaktır. ARÜ Kalkındırma Vakfı Mütevelli Heyetine katkılarından dolayı şükranlarımı arz ediyorum.”  Rektörümüzün ardından kürsüye çıkan ATSO Başkanı Demirci  Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfı Mütevelli Heyet üyesi olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek bundan sonraki akademik çalışmalarda Üniversitemize destek veremeye devam edeceğini belirtti. Törende konuşan Ensar Öğüt ise şunları söyledi: “Her şey hayal kurmakla başlıyor değerli arkadaşlar. 2003 yılında Ardahan Üniversitesi’nin kurulması için ilk kanun teklifini sunduk. Bugün burada sizlerle bir arada olmak en bizler için en büyük mutluluk. 2019 yılında Vakfımızı kurduğumuzda aldığımız ilk kararlardan biri başarılı öğrencilere burs vermek oldu. Amacımız Ardahan Üniversitesi’ni daha çok öğrencinin tercih etmesini sağlamak oldu. Akademisyenlerimizi ve başarılı sporcularımızı tebrik ediyorum.”  Öğüt konuşmasının ardından Rektörümüze 2003 yılında Ardahan Üniversitesi’nin kurulması için sunduğu kanun teklifini takdim etti.  Konuşmalarının ardından akademik teşvik ödül törenine geçildi. Akademik teşvik almaya hak kazanan akademisyenlerimizin isimlerinin tek tek açıklandığı törende, teşekkür belgesi ve plaket takdimi yapıldı. Ödül almaya hak kazan akademisyenler için ödenen ödül miktarı Ardahan Üniversitesini Kalkındırma Vakfı Akademik Çalışmaları Teşvik ve Ödüllendirme Programı Usul ve Esaslarına göre belirlendi. Akademik Teşvik Ödül Töreninin ardından ulusal yarışmalarda Üniversitemizi başarıyla temsil eden sporcularımıza Vakfımız tarafından sağlanan para ödülleri takdim edildi. Sporcularımızın eğitiminde göstermiş olduğu çabalarından dolayı antrenörlerimize de teşekkür belgesi takdim edildi. Ödül töreni toplu fotoğraf çekimi ve kokteylin ardından sona erdi.


Twitter'da paylaş ( 0 )
Facebook'ta paylaş ( 0 )